SOLEN&SKOGEN!

Den 2014-11-29, kl 11:41:00
Filed in Hundarna, Naturen, Smultronstället | Kommentarer: 0
Gissa vad! Solen tittade fram i förmiddags, förvisso en kort stund men vi passade på att ta en skogspromenad och sög in varenda liten stråle. Skogen och solen, två av mina huvudmeningar med livet. Sen var det lek med bollen som gällde för outtröttlige Mini och Solo spårade lite. Pappa håller på eldar badtunnan och jag hoppas hinna ta med ett ensamdopp innan gästerna dyker upp, för sen brukar det bli trångt, det är nämligen bland annat tre små sjöhästar som är på intågande. 
 

CITRON&LAKRITS!

Den 2014-11-27, kl 13:41:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 3
Holy moly vart tog dessa två veckor vägen? Imorgon är det dags att åka till Åland och fira Lillajul och samtidigt hämta hem våra älskade tassar. Jag måste erkänna att jag hoppades att jag skulle känna mig mer utvilad faktiskt men nu är det sista rycket innan jul och nyår, då blir det lite ledigt. Jag har stått i köket hela förmiddagen, har gjort en gudomlig rödbetssallad, (den nu kända) limepajen och löjligt goda och lyxiga citron- och lakritsbollar. Jag är lite tröttsam med mina bollar, jag vet, men alltså dessa - BÄSTA JAG GJORT! 

Kör 2,5 dl cashewnötter med 1,5 dl mandlar och 1,5 dl kokosflingor i matberedaren till ett mjöl. Tillsätt färska urkärnade dadlar, ungefär 15-20 st, rivet skal och saft av en citron, 1 msk lakritspulver, 1 tsk vanilj, 2 msk kokosolja och lite lite havssalt. Kyl en minut eller två och rulla i kokos som du blandar med rivet citronskal och lite lite gurkmeja om du vill, för färgen. Alltså, gillar du lakrtis och citron så m å s t e du helt enkelt testa!
 

MYS!

Den 2014-11-24, kl 12:58:00
Filed in Inredning, JUL, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Ni kan aldrig tro vad som hände igår? Jo! Jag fick julpynta, hurrrraa!!! Jag försöker att inte förköpa mig på julpynt så jag väljer omsorgsfullt ut några grejer varje år som jag tillåter mig att efter noga avvägande köpa, och sedan brukar jag passa på att fynda mer grejer när det reas ut efter jul. Det är kanske inte superkul just då, men det är himla roligt när lådorna plockas fram ett år senare och en har glömt vad en har köpt, win win! Jag sitter för närvarande och pluggar och det ska sägas att det är betydligt mycket mer motiverande att göra det med stjärnor i fönstren. Dessutom när det blåser och regnar som sjutton utanför, mys mys mys. Prov i psykologi imorgon, hepp!
 

MATLYCKA!

Den 2014-11-22, kl 14:54:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Igår var jag ut och åt med mitt fina lilla "gäng" och jag måste säga att det är fullständigt genialiskt att även de bättre restaurangerna har insett veganefterfrågan och lägger ner mycket tid och energi på att ta fram riktigt bra mat. Det kändes superlyxigt att kunna gå ut allihopa utan knussel och utan att behöva äta en tråkig sallad och komma hem hungrig. Jag kan varmt rekommendera Brasserie Godot, det går att få en glutenfri (och t.o.m. nötfri om en vill) trerätters veganmeny eller att beställa rätterna separat. Svingoda drinkar och mycket gedigen och bra vinlista hade de också, kommer definitivt återvända! Och varför inte fortsätta på det mumsiga temat, tänkte jag när jag vaknade imorse och gjorde dessa dra mig baklänges-goda pannkakorna. Receptet hittar ni HÄR!


KNÄCKEMACKA!

Den 2014-11-21, kl 10:59:57
Filed in VEGANRECEPT, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Well hello fredag! Jag vaknade minst sagt tidigt imorse, klockan 04. Jahapp liksom, vad gör en då? Jag är en riktig sjusovare annars så när något sånt händer tror jag direkt att 1. jag har en hjärntumör eller 2. en katastrof har hänt som min intuition försöker tala om för mig. Mjo, jag kan vara dramatisk i mina tankar nattetid. Ett par timmar senare när maken gick upp bredde jag ut mig deluxe och mediterade vilket till slut ledde mig in i sömnens värld ytterligare två timmar, med andra ord är jag pigg och glad ändå idag. Det lönar sig förresten att gå in i olika matbutiker nu och då, igår kväll på vägen hem svängde jag in på ett Hemköp där jag hittade ett glutenfritt veganknäcke som var svingott, det här mina vänner är lycka i sin renaste matform. Sempers lantknäcke, carlshamns mjölkfria smör (som jag aldrig äter annars men som är ett måste här), avocado och sist men definitivt inte minst - örtsalt, adjö.
 

SNART!

Den 2014-11-20, kl 15:01:43
Filed in JUL | Kommentarer: 0
Det blir mycket smygstart av julen här och där i väntan på att maken ska godkänna den riktiga julexplosionen här hemma. På balkongen tycker jag definitivt en kan pimpa, för den ser han inte inifrån plus att det sprider vackert ljus i kvarteret, älskar ljussatta balkonger. Det är förstås mycket finare på långt håll!
 

SOLEN!

Den 2014-11-19, kl 12:33:07
Filed in Inredning, JUL, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Alltså, häromdagen påstod en kollega att Stockholm haft två soltimmar under hela november, fattar ni? TVÅ! Inte undra på att jag känner mig som en levande död varje morgon trots att jag sovit minst 8 timmar. Men nu när jag sitter i soffan och pluggar så märker jag, trots att jag sitter med ryggen mot fönstret, att blå strimmor förgyller himlen vilket tillåter solen att försiktigt kika fram, lite åtminstone. Det gör underverk för ljuset både inne i lägenheten och inne i mig. Jag har nästan lust att sätta mig på balkongen med mössa och inlindad i täcket och fika. Så får det bli. För övrigt har en ny "bricka", eller vad en ska kalla den, gjort entré i vårt hem. Den har varit mammas men jag fick ta över den och den skänker mig estetisk glädje varje dag. En kan piffa och pynta den olika för varje dag och allt blir förtrollande vackert på det slitna, väderbitna träet. Idag har jag smygstartat lite julkänsla med nya röda värmeljuslyktor som min man kom hem med förra veckan. 10 spänn kostar dem på Lagerhaus, fynd! Murgrönan är en stackare som var påväg mot döden men som jag nu rehabiliterar.
 

KENZO!

Den 2014-11-18, kl 12:30:00
Filed in Hundarna, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Jag lämnade bort hundarna ett par veckor för att få tid att plugga ostört, men idag behövde Kenzo sällis så då blev det inte mycket plugg inte. Han är så jädra rolig så vi leker och skrattar nog mest hela dagen, men vem kan säga nej till en sån här charmör? Får väl gå upp extra tidigt imorgon istället..
 

GRÖNT!

Den 2014-11-17, kl 10:26:03
Filed in Inredning, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Godmorgon grådassiga kalla måndag i november! I helgen var som sagt mina föräldrar här, vi åt gott i fredags (glömde fota, men "fooled pork" fick beröm, recept nästa gång) och på lördagen var mamma och jag till Fjärilshuset. Det var supermysig och härlig miljö, förutom att de har andra djur också, grodor, fiskar, kackerlackor, hajar o.s.v. i alldeles för små burar/akvarium vilket tyvärr drog ner upplevelsen för min del.. Vi var också en sväng till Ikea och jag köpte ett par nya blommor. Jag och hundarna hängde sedan med till Åland, och på vägen hem till Stockholm var det bara jag. Mina oumbärliga, fantastiska föräldrar tar hand om hundarna nu ett tag så att jag får lite "semester" och framförallt effektiv pluggtid. Lyx lyx lyx. Såklart saknar jag alltid de små tassarna men just nu njuter jag helt bananas mycket av lugn och tid att bara vara jag. Pappa (även kallad lagningssmaskinen) har fixat min dator så nu kan jag dela bilder hejvilt igen, här är mina nya blommor!
 

HELG!

Den 2014-11-14, kl 14:25:36
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 0
Åh ni ska bara veta vad jag sett fram emot denna helg! Mina föräldrar är på väg hit så jag är i full gång med middagsförberedelser. Tänkte försöka mig på "fooled pork", veganmotsvarigheten till pulled pork som hypas så just nu. Det ska serveras i hamburgerbröd med guacamole och lite ugnsrostad potatis tänkte jag. Till efterrätt blir det den gudomliga key limepajen och som lite snacks tänkte jag slänga ihop citron- och lakritsbollar. Avocado, citron och lime är lite av mina bästa vänner faktiskt. Trevlig helg på er!
 

KOSSOR = VÄNNER!

Den 2014-11-12, kl 14:50:41
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 1
Jag har en talang som innebär att jag lätt gör sönder saker. Senaste grejen var datorn, eller alltså "porten" där en sticker in kameraminneskortet när bilderna ska in i datorn. Så när makens dator är med honom på jobbet är jag oförmögen att ladda upp bilder. Utan bilder - ingen blogg. Dock har jag ju ett gediget bildarkiv från förr förstås och det är ju alltid trevligt att titta tillbaka på. I veckan har jag bidragit lite ekonomiskt till att en kalv räddats. Mamma mu insemineras regelbundet (ofrivilligt naturligtvis) och får en bebiskossa i magen. När kalven föds separeras hen genast (eller ännu värre på ekologiska gårdar efter något dygn, när de börjat knyta an tillvarandra) från mamman och får dricka mjölk på konstgjord väg och mamman mjölkas på sjukliga mängder mjölk, för att människor ska dricka det istället. Sjukt, ja. Om det är en tjejkalv får hon så småningom bli samma produktionsmaskin med ett likadant slavliv framför sig. Om det är en han, blir han så småningom slaktad. Nu var det en liten kalv vid namn Sune som i vanlig ordning blivit skild från sin mamma och hade ett kort liv framför sig innan han skulle bli någons mat, men en himla fin själ tog sig tiden att samla ihop pengarna så att han kunde köpas loss och få flytta till en gård där ingen utnyttjar eller dödar honom. Hoppas få bidra till fler såna solskenshistorier. Kossor är supermysiga och sociala djur. Dessa brukar jag träffa varje sommar, de kommer alltid lufsande och vill hälsa när en går förbi, så jag brukar stå och prata med dem. Vänner, inte mat!
 

MOROTSSOPPA!

Den 2014-11-09, kl 15:39:24
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 1
Söndagen är redan här, tyvärr har helgen, förutom en bra bio och mycket kompishäng för hundarna, dedikerats till plugg och vila. Jag har inte ens orkat baka eftersom jag haft ont i ryggjäkeln. Ska plugga några timmar till och sedan unna mig soffhäng ikväll. Jag har dock gjort en väldigt god soppa som ni kan få inspireras av! Löken, chilin (som såklart kan uteslutas) och ingefäran steker du i olja, curry och gurkmeja tills de mjuknar. Sen i med morot, äpple och sötpotatis som du skurit i lagom stora bitar. På med vatten och buljong och koka tills morötterna är så mjuka så de går att mixa. Mixa allt slätt och avsluta med kokosgrädde och citron. Låt det med fördel koka tills sig lite och smaka av med salt och peppar. En halv röd chili gjorde den lite för het för min smak vilket innebar att de andra smakerna fick backa lite tyvärr, men det är ju en smaksak. Den blir såklart väldigt god och mild utan chili också. Den avnjöts samtidigt som jag läste om katetersättning, urinblåsträning och UVI, det rekommenderas icke. 
 

PLUGG!

Den 2014-11-07, kl 13:40:16
Filed in Hundarna, Inredning, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Igår var det fullmåne och en del fullmånar påverkar mig betydligt mer än andra. Igår var en sån, som höll mig vaken olidligt länge. Det gjorde mig seg och slö imorse så vi låg och drog oss länge innan vi gick ut och lyckligtvis hann vi precis fånga dagens korta stund av solsken innan det gråa täcket åter drog sig över himlen. Badade Mini när vi kom in och satt sedan en lång stund med honom liggandes i en handduk på mitt bröst. Nu m å s t e jag dyka ner i skolböckerna i några timmar trots att motivationen är helt på noll. Drattade omkull på en lövhög tidigare och gjorde illa handlederna och nu när jag skulle sätta mig ner i soffan small det till i ryggen. Min första tanke var neeeej, inte ryggskott, vi ska ju på bio ikväll. Gah. Har bullat upp mig skönt med en varm vetekudde dock och det verkar som att det mer var en varning än ett fullbordat skott, så det gäller att vara jäkligt försiktig i rörelserna ett par dagar. Har nu tänt lite ljus, dragit på sköna kläder och kokat en kopp favvote så nu ska sista delen av den här kursen gå från boken in i mitt huvud.
 

FUSKGRATÄNG FÖR TVÅ!

Den 2014-11-05, kl 23:14:08
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Idag gjorde jag en väldigt god "fuskgratäng". Det skulle alltså påminna lite om en fiskgratäng, men i veganversion. Potatismoset behöver ni knappast ha någon instruktion för, jag använder go greens cashewdryck och carlshamns flytande mjölkfria smör när jag gör mos. Själva "fisken" är tofu, skuren i skivor. Allra helst ska den väl vara rökt, för att få till havssmaken, men jag hade rökarom i såsen istället eftersom jag bara hade vanlig tofu hemma. Såsen är ett (höftat) hopkop av vatten, havregrädde, buljong, lök, lite maizena och peppar samt smaksatt med citron, dill och som sagt, rökarom. Sist av allt hade jag i svart tångkaviar och sen göttade allt till sig i ugnen i 20 min på 220 grader. Helt ärligt hade jag kunnat äta bara sås och potatismos, för jösses vad gott. Tofun smakade ju inte så mycket men funkar fint som proteinkälla i alla fall. Gottgottigottgott!
 

MEDELMÅTTIGT!

Den 2014-11-04, kl 14:18:00
Filed in VEGANRECEPT, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Fattar ni att det är november? Och att snart snart snart får en ta fram julpyntet? Ihhhhh!! Istället för att plugga sitter jag och funderar var granen ska stå i år, hur den ska pyntas och hur avancerat pepparkakshuset ska bli. Var även tvungen att testa ett recept i morse som cirkulerar på sociala medier nu, som tydligen "Hela Sverige bakar"- vinnaren står bakom, och som hypas både här och där. En "nyttig" kladdkaka gjord på svarta bönor. Jag måste säga att jag generellt är skeptisk till recept som sprids på det här sättet, de brukar för de mesta vara medelmåttiga, men bara för att "rätt" person har hyllat det så följer en hel drös med av bara farten, i synnerhet de som kanske inte annars bakar så ofta. Tyvärr var det så. Det är definitivt inte en kladdkaka, inte ens i närheten, och den är inte sådär wow, himmelskt god, åtminstone inte enligt mina smaklökar. Jag älskar ju bakverk som inte innehåller de traditionella ingredienserna och har bakat med svarta bönor förut, så det är inte det, men den håller inte måttet som bjudfika eller dessert. Däremot tycker jag den funkar fint som en liten proteinbar eller som ett alternativ om en vill ha känslan av fika men föredrar ett nyttigare alternativ. Receptet har nog en del potential också om en gör om det lite. Om ni trots min diss är sugna på att testa så finns receptet här.
 

SNIT(T)SIGT!

Den 2014-11-02, kl 15:36:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Hallå i söndagsrusket! Gissa vem som äntligen lyckades med pannacottan igår? JAG! Alltså, den lyckan, oj oj. Fick ingen bild på den dock så recept kommer vid nästa tillagningstillfälle. Däremot kan ni få ett svinenkelt snittrecept för de där stunderna när en bara inte orkar göra allt från grunden. ICAs egna märke har glutenfria tortillas som fungerar utmärkt som tunnbröd, veganska också såklart. Bred ut Tofuttis "cream cheese" och riv lite färsk pepparrot över. Pepparrot på tub funkar också om vi ska vara superlata. Skär soltorkade tomater i bitar och strö över. Rulla ihop, skär upp och tadaa! Smarrigt deluxe! Alla blev nästan uppätna innan jag hann fota.. och lite gräslök hade nog fulländat det hela så det adderas nästa gång.


WORLD VEGAN DAY!

Den 2014-11-01, kl 14:25:03
Filed in VEGANRECEPT, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Idag är det internationella vegandagen! Min man ska stå för middagen och jag för desserten. Som vanligt kan jag inte bestämma mig och skulle vilja göra minst tio stycken. Men jag tror jag ska fortsätta kämpa med min pannacotta. Jag har fortfarande (efter mer än tio försök) inte lyckats med den.. I morse åt jag en chiapudding att minnas dock. Kombintionen av passionsfrukt, blåbär och jordgubbar var episk. Puddingen var inte smaksatt med något annat än några dadlar och basen var go greens kokosdryck!
 

© Headerbilder från Wallpapers Wide