GOD JUL!

Den 2014-12-23, kl 18:31:00
Filed in JUL, VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Dan före dopparedan! Jag är i full gång med min del av julbordet, jag tänkte äta brysselkålsgratäng, janssons veganfrestelse, skärgårdssnällsill, vegagenröra, göttbullar, sojakorv, rödbetssallad och kanske en knäckemacka med tångkaviar på, om det får plats i magen. Plus mina hemgjorda toffifee förstås! Det roliga är att jag hatade julmat innan jag blev vegan och nu är jag alldeles lyrisk över det, allt blir bättre i veganversion helt enkelt. Jag ska jobba alla tre juldagar men på kvällarna tänkte jag frossa i alla dessa delikatesser! Julklappar hoppar vi över i vanlig ordning och fokuserar på gemenskapen istället. Vill ni slänga ihop några vegantoffifee så är det bara att koka en kola- jag använde 0,5 dl sirap, 0,5 dl socker och 0,5 dl havregrädde och kokade upp, den ska med nöd och näppe klara kulprovet så det går rätt fort. Fördela i formar och tryck ner en hasselnöt (eller tre för trillingnötsgodis) i varje och ställ i frysen. Jag inser att ischokladformar hade passat bättre eftersom de är hårdare, men det funkar med knäckformar också. Smält 150 g vegansk nougat över vattenbad (fanns ingen sån på min bakhylla på ICA så jag tog Cloettas guldnougat som är vegansk, men jag vet att det finns även för bakning) och fördela i formarna, ställ i kylen och toppa till sist med smält mörk choklad. Voila! Inte det snyggaste jag gjort men.. enkelt och gott!
 
Hoppas ni får en alldeles alldeles fin dag imorgon oavsett hur, var eller vad ni än gör! GOD JUL!
 

THE BIG 30!

Den 2014-12-22, kl 13:50:04
Filed in Champagne, Fest | Kommentarer: 1
Vilken helg! Den inleddes i fredags med den glada nyheten att jag fick bästa möjliga poäng på psykiatriprovet, jehej! Sedan har både lördag och söndag gått i firandes tecken. Det negativa med att vara HSP, åtminstone för mig, är att när det blir så här intensivt så stängs vissa sinnen av till slut och jag kan inte njuta till max eller vara här och nu, det blir för mättat. Det kommer ta minst en vecka för mig att smälta allt det härliga och att ta in alla fina hälsningar, men det är helt okej, så är jag helt enkelt. Det känns spännande att vara 30, tycker det är helt fantatsiskt att bli äldre med allt vad det innebär! Bjuder här på små glimtar av dagarna som varit, förutom härlig gemenskap har det centrala varit GOD vegansk mat, om nom nom.. 
 

FAMILJEMYS!

Den 2014-12-20, kl 15:29:00
Filed in Inredning, JUL, Vardagligheter | Kommentarer: 0
Idag är min sista dag som tjugonågonting, det känns lite konstigt faktiskt. Eftersom vi alla i familjen firar jul på olika håll i år så ses vi denna helg istället, mamma, pappa och syster med fru är här, tanken var att bror med familj också skulle komma men de blev sjuka dessvärre. Vi har varit ute och käkat lunch, druckit lite glögg och nu pysslar alla med sitt en stund. Jag ska göra mig i ordning och slänga ihop lite fördrinkar med tilltugg, sen blir det middag ute på Brasseri Godot (OM jag sett fram emot det) och imorgon när jag vaknar är det alltså min födelsedag och det ska firas med en brakbrunch! Hoppas ni också har en fin helg!
  

FREDAG!

Den 2014-12-19, kl 16:52:00
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 2
Underbara, lediga fredag! Idag kom jag mig ÄNTLIGEN iväg till Goodstore på söder, en helvegansk butik som är lite som en bit av himlen. Inte för att jag minns/vet hur det är i himlen men jag gissar att det är ungefär sådär. Dessutom bor min gamla kollega i porten bredvid så det blev en supermysig fika hos henne på samma gång. Nu har jag ju två ursäkter att åka dit oftare! Jag satsade på massor av vit choklad, hasselnötschoklad som jag hört SÅ mycket bra om, marshmallows, kosttillskott, kokosnektar, kikärtsmjöl, quinoa och lite kylvaror som inte syns på bilden. Alltså, jag ska få äta jordgubbar doppade i vit choklad = LYCKA! Dessutom kom ett till nummer av Vegourmet redan, med nyårsspecial, så jäkla spännande!


TITTUT!

Den 2014-12-18, kl 15:09:00
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 0
Nu har den ena vackra blomman slagit ut och nu vet jag också, tack vare upplysning av växtexpert, att det är amaryllis! Få se om den vita slår ut i helgen, kanske på min födelsedag på söndag? 
 
 

DRÖMDAG!

Den 2014-12-16, kl 15:14:29
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 0
Ursäkta fina ni för några dagars frånvaro, det har berott på att jag har läst in en fyra veckors kurs i skolan på en vecka, ja EN vecka. Ibland får jag idéer som det "bara" är att fullfölja. Idag på förmiddagen skrev jag alltså årets sista prov, i psykiatri och det gick svinbra, den mest intressanta kursen hittills. När jag dansade därifrån var det med lätta steg och en känsla jag önskar jag kunde slå in i en ask och spara. Vi har nämligen inte (jul)lov utan meningen är att vi ska läsa året om men jag vill verkligen ha pluggledigt över jul och nyår så därför valde jag att speeda på tempot och det var det bästa jag gjort på länge - nu kan jag vara ledig i TRE veckor och fokusera på födelsedag, jul och inte minst nyår som ska firas in med dunder och brak! Ska förvisso jobba några pass ännu men att jobba är ju en barnlek jämfört med att plugga, tycker jag. Jag har precis varit ute med hundarna i två timmar och nu när jag kommer in ligger detta i brevlådan, vilken timing va? Ska slänga upp benen i soffan och läsa, njuta, njuta, njuta. Ska dessutom till frisören ikväll och piffas till inför allt firande, vilken drömdag?!
 
 
 
 

BÄSTA GÅVAN!

Den 2014-12-12, kl 13:21:00
Filed in Vardagligheter | Kommentarer: 0
Tycker du att det är trist att ge vin eller blommor varje gång du är bortbjuden kommer här ett litet tips på annat att ge. Den här värd/värdinnegåvan fick vi förra helgen och den var ungefär en miljard mitt i prick passande present. Jordnötssmör (som är lite av en drog för mig), rålakritspulver (passar till allt, typ), en flarra agave och vaniljstänger. Det här är fyra basvaror i vårt kök och något jag ser till att aldrig vara utan. Enkelt men superfint inslaget och håller mycket längre än en bukett blommor, win win win! Dessutom kan en skriva en fin liten lapp med sitt favoritrecept, som passar till. Ser att jag glömde ta bort plasten på lakritsburken innan jag fotade dock.. 
 


ÅRETS JULKLAPP!

Den 2014-12-09, kl 13:05:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Om du söker efter den perfekta julklappen (till både andra och dig själv) så kan jag servera den här, varsågod. Den här boken är helt fenomenal. Alla recept jag testat i den har gett mig en tur till himlen och tillbaka. Den är vegansk, bortsett från att hon använder honung en hel del, men det byter en ju enkelt ut. Det är en bok med väldigt "ren" mat, mycket nötter, frön och massor av fräscha grönsaker. Inget raffinerat socker, inga ersättningsprodukter, inga konstigheter, bara god, naturlig mat utan lidande och döda djur men med massor av härligt protetin, vitaminer och "superfoods". En skulle kunna säga att min drömlivsstil finns i den boken. Chokladtryffeltårtan från i lördags är därifrån och jag hade ju tänkt ge er receptet men eftersom jag tycker ni ska köpa boken så kan ni ju läsa det själva. Ni kommer inte ångra er! TACK till min älskade man som spontanköpte den till mig, det kan vara min bästa present någonsin.
 

FÖRRÄTTEN!

Den 2014-12-07, kl 13:38:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Jaha mina vänner, igår var det alltså dags för oss att bjuda några vänner på vår första veganska "seriösa" trerätters middag. Och hur gick det då? Perfekt! Jag måste få säga satan vad gott allt blev. Fördrinken blev ett glas bubbel, Prosecco Pizzolato som är vegansk, mycket prisvänlig och väldigt god, de flesta gillar den. Förrätten var en skärgårdscheesecake på kavringen jag postade häromdagen. Den sprängde alla mina förväntingar! Fördelen är att en gärna kan göra den dagen före så står den och gottar till sig i kylen över natten. Vamrätten skulle vara en kantarellbiff med stekta rotfrukter, rödvinsreduktion och lingonpesto, dock höll inte biffen ihop riktigt i stekpannan.. men smaken var trots allt svingod. Till dessert valde jag det säkra kortet choklad, nämligen en chokladtryffeltårta. En ganska omständig och ingrediensmässigt dyr dessert, men väl värd varenda krona. Receptet på den kommer i ett eget inlägg, men nu kör vi förrätten, det här räcker till 6 personer:

Baka kavringen enligt receptet i inlägget under, skär sedan upp den i skivor och mixa med smält margarin, jag har inga mått på det men en kan känna sig fram till rätt konsistens. Ungefär en tredjedel av brödet med 50 gram (ish) margarin. Jag rekommenderar att stavmixa för bästa resultat. Sådär, botten är klar, packa ner den i rundlar, som du har smort med olja. Jag trycker till med ett litet glas så att det blir hårt packat.
 
Sen ska vi göra lite "lax". Skala en aubergine och hyvla ner tunna skivor på längden, i en ugnsform. Ös på 1 msk socker, 2 tsk salt, 4 msk finchackad dill, 1/4 finhackat noriblad och lite peppar. Gnugga in kryddorna och ställ in i ugnen 20 minuter på 220 grader. Ta ut, rör runt och låt svalna och skär den sedan i mindre bitar.
 
Nu gör vi röran genom att blanda ihop en förpackning Tofutti sour supreme med 3 msk havre- eller sojagrädde, 3 msk gräslök, 2 msk dill, 100 g rökt tofu, bruten i små bitar, lite svartpeppar, ett par msk röd tångkaviar och så i med "laxen" när den har svalnat. Fördela röran ovanpå bottnarna i rundlarna och ställ in i frysen 2 timmar eller i kylen över natten. När det är dags att äta, strö ut lite ruccola på fatet, ringla balsamico över och tryck omsorgsfullt ut skapelsen och placera den på ruccolan. Garnera med svart tångkaviar, lite dill och citron. 
 
ÄT. NJUT. DRICK ISKALLT CHABLIS TILL!


KAVRING!

Den 2014-12-05, kl 19:36:00
Filed in VEGANRECEPT | Kommentarer: 0
Preppen för imorgon är i full gång, till förrätten behövs (glutenfri) kavring så jag gav mig på det projektet, inte allt för hoppfull.. men det var buslätt visade det sig. Jag hatar att baka bröd, förutom just såna här bröd där en inte behöver hålla på med jäst, fingervarm vätska, jäsning och blahablahej. Nej det här kastar en bara ner i matberedaren med degkroken på och så är det i princip lika lätt som en kladdkaka. 
 
DU BEHÖVER:
5 dl naturell soygurt
250g ljus glutenfri mjölmix

250g grov glutenfri mjölmix
0,75 dl sirap
2,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1/2 msk salt
 
GÖR SÅHÄR:
Blanda allt ordentligt med degkrok i maskin (först i med de torra ingredienserna och häll i soyghurt och sirap under tiden maskinen går). Smörj en brödform och häll i smeten. Grädda sedan i 2 timmar på 150 grader. Läste någonstans också att en ska ta ur brödet ur formen under tiden det svalnar, annars blir det kladdigt. 
 

RÖTT!

Den 2014-12-05, kl 00:29:55
Filed in Inredning, JUL | Kommentarer: 0
God afton! Jag sitter och skriver inköpslista inför helgens brakmiddag. Några vänner kommer över och tanken är att det ska bli en vegansk trerätters de aldrig kommer glömma. Förätt och varmrätt är bestämda, desserten, nja.. ska leta lite inspiration imorgon, som vanligt vill jag göra så många olika så jag inte kan bestämma mig. Och så kan jag inte heller bestämma mig om vi ska ha ett glas bubblande cava som fördrink eller bara lite glögg, åh alla dessa livsavgörande beslut alltså. Jag har varit ledig idag, kände att jag skulle unna mig en skön lässtund i soffan efter att jag hade varit ute med hundarna ett par timmar, jag skulle bara diska först.. ehrm, tre timmar senare hade jag rensat köksskåpen på massa skräp, skruvat loss skåpdörrar för mer öppna ytor och möblerat om på hyllorna. Hoppsan, så kan det gå, ibland får jag bara ett flow och då kör jag på tills jag stupar. Det kändes extra lyxigt och skönt att glida ner i soffan sedan dock och se ett par filmer. Maken var på julfest så det var bara att breda ut sig deluxe. Jag har haft svårt att få in rött i julpyntet, tycker inte att det riktigt passar in bland allt det vita, men det här funkar, träet och det röda är vackert ihop. Egentligen hade jag tänkt köpa ett par röda och vita kuddfodral från H&M home, men mitt sluta-köpa-saker-samvete hindrade mig. De stora ljuslyktorna fyndade jag för en tia styck på ikea efter jul förra året.
 

KÖKET!

Den 2014-12-03, kl 13:22:00
Filed in Inredning, JUL, Vardagligheter | Kommentarer: 0
I köket valde jag lite mer otraditionellt pynt i år. Ingen stjärna eller stake, bara vita pappersbollar och ett par hjärtan. Bollarna kommer nog få hänga kvar efter jul och då ska jag även försöka hitta en ny kökslampa. Mannen kom hem med två julblommor häromdagen som jag inte har en aning vad de är för några, men enligt etiketten ska de blomma så fint om ett par veckor!
 

© Headerbilder från Wallpapers Wide